Nyheder

23.10.2019

Hvordan passer man på sig selv, når man er pårørende?

LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende er et nyt kommunalt tilbud for voksne pårørende til mennesker med langvarig sygdom, bl.a. angst og depression. Kurset handler ikke om den syge, men om hvordan pårørende lærer at håndtere deres udfordringer og bevare livsglæden, så de ikke selv bliver syge.

Pårørende strækker sig langt for at hjælpe en syg tæt på. Nogle gange så langt at de glemmer deres egne behov. Derfor bliver mange overbelastede og ender med at udvikle stress, depression eller angst.

På kurset LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende bliver man introduceret til en række teknikker og metoder, som hjælper med at skabe overblik og overskud i en uforudsigelig hverdag.

Samtidig møder man andre med udfordringer og bekymringer, der minder om ens egne. Da erfaringerne med at håndtere dem er forskellige, kan man hjælpe og inspirere hinanden. På sidste kursusgang etableres der en netværksgruppe, som man kan deltage i, hvis man ønsker det.

”Jeg følte en vis lettelse over at høre de andre deltageres historier. For jeg var jo ikke alene om at have de der forbudte følelser.”  - Kursist

Mere end halvdelen af landets kommuner udbyder LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende. Kurset består af 7 mødegange á 2,5 time. Underviserne er frivillige instruktører, som selv er erfarne pårørende, der er uddannet til at lede kurset.

Deltagelse er gratis.

Læs mere og find et kursussted nær dig på www.laerattackle.dk

Hør hvad tidligere kursister siger om kurset HER

FAKTA

En evaluering viser, at deltagere får følgende udbytte af forløbet: 

  • 71 % har opnået bedre trivsel.
  • 30 % flytter sig fra høj risiko for at få stress eller depression til at være uden for risiko.
  • 85 % er blevet bedre til at passe på sig selv.
  • 78 % har fået redskaber til at tackle symptomer så som fx træthed, stress eller tristhed.
  • 93 % er blevet bedre til at bruge deres netværk.
  • 93 % er tilfredse eller meget tilfredse med kurset.

Kurset udbydes i et stigende antal kommuner og foreløbigt i følgende kommuner:

Albertslund, Assens, Bornholm, Esbjerg, Faxe, Fanø, Fredensborg, Fredericia, Frederiksberg, Frederikssund, Gentofte, Gladsaxe, Halsnæs, Hedensted, Helsingør, Herlev, Herning, Hillerød, Hvidovre, Ikast-Brande, Kolding, København, Køge, Langeland, Lyngby-Taarbæk, Mariagerfjord, Morsø, Nordfyn, Nyborg, Næstved, Odense, Odsherred, Randers, Rebild, Ringkøbing-Skjern, Roskilde, Rudersdal, Samsø, Silkeborg, Skanderborg, Slagelse, Solrød, Stevns, Thisted, Tønder, Tårnby, Varde, Vejle, Vejen, Vesthimmerland, Viborg, Aabenraa og Aalborg.

Baggrund for kurset

LÆR AT TACKLE er udviklet på Stanford Universitet på baggrund af forskning inden for mestring. Programmet er evidensbaseret.
Kurset LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende er udviklet af Komiteen for Sundhedsoplysning i samarbejde med Københavns Kommune.
Alle kommuner kan søge om midler til opstart og drift hos Komiteen for Sundhedsoplysning. Udvikling og udbredelse er finansieret af satspuljen på ældreområdet for 2018-2021.
For yderligere info kontaktes specialkonsulent Malene Norborg Petersson, mn@sundkom.dk, tlf. 3027 7747 / 3547 5741.