Nyheder

08.11.2016

KOM NU NED PÅ JORDEN

En ny bog om "Rebellen fra Langeland"
Da TV programmerne ”Rebellen fra Langeland” blev sendt i starten af i år, satte det en blanding af en bølgebevægelse og en revolution i gang. I hele landet var der folk som ville høre mere om Ole Sørensens måde at arbejde på. Prøve at forstå, hvad der driver hans stærke og usvigelige sociale engagement i brugerne af socialpsykiatrien dernede i det fynske øhav. Fagpersoner, brugere, pårørende, myndigheder og politikere – alle har kaldt på input fra ham og kalder stadig.

Så mange at han nu har valgt at fortælle sin historie, fordi han gerne vil forklare, hvad han har oplevet gennem de mange års arbejde i socialpsykiatrien. Men også fordi mange forståeligt har været nysgerrige efter at finde ud af, hvad han selv er rundet af, og hvorfra han har hentet sine både faglige og personlige stærke værdier. I bogen kan man få et indblik i nogle af de vigtige passager og personer i hans livshistorie, og følge hvordan han blev til ”Rebellen fra Langeland”. Man får en tydelig fornemmelse af, at alt har en begyndelse, men at afsættet altid har været der, fordi han har haft modet til markere sig, når nogen blev uretfærdigt behandlet – allerede som skolebarn i den lokale landsbyskole.  

I bogen udtaler han bl.a.:
”Vi er nødt til at forstå, at ’samfundet’ starter hos os selv, og at vi hænger sammen. Samfundet er ikke noget ’de andre’ må tage sig af. Vi er et stort hav af en masse bølger. Lige nu er du måske oppe, men og lidt kan det være, at det er dig, der er nede. Alle kan uden videre blive syge, skilt eller ramt af stor sorg, som det kræver hjælp at komme videre fra. Det er lettere at fange den gode bølge igen, hvis du kan holde dig flydende, fordi der er salt nok i vandet.
Vi mangler salt i vores hav, for flere falder til bunds nu. Vi har brug for at rulle en modbølge i gang. Starten er et stærkere sammenhold, større tillid og mere øjenkontakt. Med en kraftig understrøm af handling. Og held og lykke til alle egoisterne, der tror, de kan adskille sig fra havet og stadig være en bølge. Vi ses vandpytter.”

Ole Sørensen er født i 1955 i Asferg ved Randers. Fik rigtig vind i sejlene i 1972 på Kogtved Søfartsskole ved Svendborg. På psykiatrisk afdeling i Risskov blev han uddannet plejer. Senere flyttede han tilbage til Sydfyn, og han arbejdede i Svendborgs distriktspsykiatri i 1987, da det begreb sammen med ”behandling i eget hjem” var helt nyt. I 1996 var han med til at skabe socialpsykiatri for første gang på Langeland. Ved siden af sit fuldtidsjob har han arbejdet som skovarbejder og lastbilschaffør, og sammen med sin ekskone har han to voksne sønner. Han har en tidligere plejedatter, der er nuværende datter, og de tre søskende arbejder også med syge og sårbare mennesker.

Bogen er blevet til i et samarbejde med journalist Marianne Vestergaard Nielsen og udgivet på forlaget People’s Press – og lanceres af forlaget idag – den 9. november 2016. Bogen koster kr. 249,95 i boghandleren, men kan fås på www.saxo.com for kr. 224,96.