Klummearkiv

Den åbne dør i headspace

Af Anne Fiil Winther, Presse- og kommunikationskonsulent i headspace Danmark

 

Når ungdomslivet slår knuder skal det være nemt at få hjælp. Der findes efterhånden rigtig mange tilbud til unge mennesker i Danmark, men når livet er svært kan det virke dybt uoverskueligt at finde frem til det helt rigtige tilbud. headspace er én indgang til hjælpen.

Når man har det svært, skal man ikke bruge tid og kræfter på at finde frem til hjælpen. Den skal være let tilgængelig og her og nu. Du kan ikke gå forkert, når du går i headspace. Hvad enten det drejer sig om kærestesorger, boligproblemer, konflikter med vennerne eller familien, angst, depression, selvskade, stress, mobning, ensomhed eller noget helt andet. You name it! Ingen problemer er for store eller små i headspace, og det har rigtig mange unge fundet ud af.

Langt størstedelen af de unge, som kommer i et af de syv headspaces i Danmark, siger selv, at tristhed er den primære årsag til, at de banker på hos headspace eller klikker ind på chatten. Når man så graver lidt dybere i de unges fortællinger, ligger der alt lige fra stress, ensomhed, kærestesorger til konflikter med familie eller venner, praktiske problemer og meget andet og ulmer. For den unge er det en stor hjælp bare at få et frirum, hvor der kan blive sat ord på alle tankerne, og hvor der bliver lyttet.

"En af de dyrebareste følelser, jeg kender til, er følelsen af, at der er nogen, der følger mig og bekymrer sig om mig. Den følelse fandt jeg et helt uventet sted på et tidspunkt, hvor jeg aldrig havde følt mig så alene med mine tanker og følelser, da jeg blev modtaget med åbne arme i headspace." Sandra 17 år.

Sandra er én af de tusindvis af unge mennesker, som har haft brug for nogen at tale med, og som har haft brug for et sted, hvor der hverken er ventetider eller journaler, der forfølger hende. Hvis man skeler til de seneste rapporter fra Vidensråd for Forebyggelse og SFI, er der mere end nogensinde et behov for tidlig indsats, for de danske unge har aldrig haft et ringere mentalt helbred.

headspace er den tidlige indsats. Kun 10 procent af de unge, som kommer i headspace, har tidligere været i kontakt med det offentlige.

Det etablerede system kan rigtig meget, men det er ikke så finmasket, at det kan samle alle op. Problemerne ender med at vokse sig så store, at den unge bliver en sag for kommunen. Inden de unge når så langt, kan de altid stikke næsen forbi et af vores syv headspaces (to nye er på vej), den landsdækkende chat og vores udgående rådgivning på produktionsskoler, erhvervsskoler, folkeskoler og andre institutioner. Vi er der, hvor de unge er. De råber efter hjælp, og vi hører dem.

Læs mere om headspace her