Klummearkiv

Vi er så bange for psykiatrien

Af Peter Qvortrup Geisling, DR, læge, studievært og redaktør

Hjernen og sindet er fundamentet for hele vores liv. Det er der, sjælen sidder. Min hjerne ER mig. En galdeblære eller lidt mavesæk kan vi bedre undvære. Så der er ikke noget at sige til, at vi er bange for, at vores kommandocentral skal angribes af sygdom.

Der er stadig ekstremt mange ubesvarede spørgsmål, når det gælder psykiske lidelser. Og de associationer, som skizofreni, maniodepressivitet, angstlidelser og depressioner sætter i gang, vil ofte være nedslidte psykiatriske afdelinger, hvor patienterne bare opbevares og sidder og ryger, mens de kigger ud i luften. Måske krydret med elektrochokbehandlinger, spændetrøjer og Jack Nicholson i Gøgereden.

Noget er der om det. Psykiatrien i Danmark får ikke de ressourcer, den burde. Faggrupperne indenfor psykiatrien er heller ikke specielt gode til at kommunikere tidssvarende om livet på afdelingerne. Fra DRs side har vi sikkert heller ikke været gode nok til at dække psykiatrien. Men rigtigt meget er meget bedre, end mange danskere tror.

To nye tv-programmer

Det er muligt at få et godt liv selv om, at man har en psykisk sygdom. Det vil jeg rigtigt gerne vise i de to nye programmer ”Gal eller Normal”, som vi sender den 14. og 21. maj klokken 20 på DR1. Der er ti medvirkende. Du skal forsøge at gætte hvem af dem, der har en psykiatrisk diagnose – og hvem der ikke har. Kan du det? Og kan de tre eksperter, der også er med i programmet, gætte det?

Vi danskere vurderer jo hele tiden hinanden, men hvornår er en lidt skæv adfærd blot et personligt karaktertræk, og hvornår er det en psykisk sygdom? Og hvis de tre eksperter ikke kan udpege de fem med psykiatriske diagnoser, hvordan skulle alle vi andre så kunne gøre det i vores hverdag?

For det er jo en af fordommene: Vi tror, at vi kan se, hvem der er psykisk syg. Nej, det kan vi ikke – og en del mennesker med psykiske lidelser vil heller ikke have undværet den indre rejse, som sygdommen har givet dem.

13 helte

I ”Gal eller Normal” er det kun fordommene og uvidenheden om psykiske sygdomme, der er fjenden. De ti deltagere og de tre eksperter er alle helte, fordi de har turde stille op på landsdækkende tv i kampen mod uvidenhed og fordomme. Det har jeg rigtig stor respekt for.

Vi får alle sammen psykiske lidelser ind på livet. Enten som patienter eller som pårørende. Det kan være tungt nok at slås med selve sygdommen, så lad os sammen gøre noget ved den isolation, som mange mennesker med psykiske lidelser oplever. Det mangler bare. Det må vi have overskud til. De tanker, følelser og ideer, der opstår i hjernen hos mennesker med psykiske lidelser, er en vigtigt vitaminindsprøjtning og inspiration til et samfund i udvikling. Det er faktisk sådan, det er.

De Bedste Hilsner

Peter Qvortrup Geisling, DR, læge, studievært og redaktør

Læs flere klummer:
Besøg vores klummearkiv

Peter Qvortrup Geisling som EN AF OS-ambassadør:
Læs om hvorfor Peter Qvortrup Geisling har valg at blive ambassadør for EN AF OS