Nyheder

09.11.2012

Må vi be’ om lidt respekt?

Socialpolitisk Forening og en række ungdomsorganisationer sætter i hele uge 46 fokus på ungdomsarbejdsløshed. Stigmatiseringen af de alt for mange ungdomsarbejdsløse skal erstattes med værdighed.
Siden finanskrisen brød ud er antallet af arbejdsløse mellem 16 og 29 år blevet tredoblet – fra 4,4 i 2008 til 13 procent i september 2012. Dette alarmerene høje antal ungdomsarbejdsløs – og den måde, de opfattes på – har fået Socialpolitisk Forening og en lang række ungdomsorganisationer til at fokusere på, hvordan det føles at være ung og arbejdsledig.

Det er et relevant perspektiv i en tid, hvor ungdomsarbejdsløsheden er stigende og hvor fordommene om arbejdsløse er markante og negative. Det forbindes med noget skammeligt, at være arbejdsløs. Det opfattes som selvforskyldt; de ledige unge kan da bare tage sig sammen og gøre noget.

Men faktum er, at der eksisterer et væld af perspektiver, der ikke er blevet fremført – og som der bør sættes fokus på. Ethvert menneske har værdighed – ledig eller i arbejde. Vi tror på, at man stadig har en identitet og stadig kan have værdighed, selvom man er arbejdsløs. Vi ønsker et opgør med de strukturelle og nedsættende diskurser, fordomme og system-logikker.

En del af kampagnen vil være en stor konference om den værdige unge arbejdsledige

14. november kl. 9-15 i Verdenskulturcentret, Nørre Allé 7, 2200 København N

På konferencen vil en lang række eksperter, fagfolk og unge belyse ungdomsledigheden i et historisk perspektiv, samt dens mange facetter og nuancer.

Socialpolitisk Forening og ungdomsorganisationer har dannet netværket ungdom.net, hvis navn oså fungerer som netværkets og kampagnens hjemmeside.

Vedhæftet er den fælleserklæring, som de deltagende organisationer har formuleret, et par konkrete cases med unge arbejdsløse, samt en invitation til konferencen 14. november.

Ønsker I at deltage i konferencen 14. november – eller har i yderligere spørgsmål – kontakt journalist Simon Kratholm Ankjærgaard, tlf. 22 30 16 81.