Nyheder

22.06.2017

Mindeord om Mette Søndergaard

Mette Søndergaard, stifter af Landsforeningen "Snak om det..." er død

Fredag morgen d. 16. juni 2017 sov Mette stille ind. Med Mette har vi mistet et menneske og en stemme af den slags, som man ikke kan lade være med at lytte til. Der var noget særligt ved klangen. Der var en tone af kærlighed, og man mærkede på en gang både et lys og en dybde, som måske kom af, at Mette med sin bipolare lidelse, om nogen kendte til begge sider at tilværelsen. Der var samtidig noget særligt ved den måde, hun lyttede på. Hun var simpelthen tilstede.

Mette havde noget på hjerte. Hun ville gøre en forskel og hun satte sig selv på spil. Hun holdt foredrag om sit liv med en psykiske sygdom og optrådte i TV-udsendelsen Gal eller Normal, som blev set af virkelig mange, og som der kom en masse snak ud af. Og det var også meningen.

For Mette blev det nemlig en del af meningen med tilværelsen og med galskaben, at netop hun kunne få folk til at snakke. Med sin livsklogskab og sin kærlige og rummelige fremtoning var hun i stand til at nedbryde skam og tabuer omkring det at have en psykisk lidelse. Hun var et menneske, som alle kom til at respektere og beundre.

I kunstnerhjemmet hos Mette og Jacob var åbenhed en helt naturlig ting. Og kort før Mette fik konstateret kræft trak hun og Jacob fulde huse til et arrangement om den psykiske sygdom som et fælles vilkår for en hel familie. Sammen med deres to døtre, Anne og Clara skabte de to et beundringsværdigt familieliv fuld af varme og kærlighed til hinanden.

Som både mor og pædagog var Mette optaget af børns trivsel. Og hun så ligesom jeg med bekymring på, at voksne åbenbart er bange for at snakke med børn om psykiske lidelser, selvom vi alle vil møde det enten i vores egen familie eller hos nogen vi kender.

Så i forlængelse af vores samvær som sopraner i Siim City Singers, udviklede vi et særligt fællesskab om at få folk til at forstå, at den frygt må man se at komme over. For børn har brug for, at vi snakker med dem om den virkelighed, de er en del af. Også når virkeligheden er smertefuld. En dag sagde Mette: ”Vi stifter da en forening, og sætter gang i en Folkebevægelse!” Og det gjorde vi så. Landsforeningen ”Snak om det...” så dagens lys i efteråret 2014.

Da jeg for få uger siden besøgte Mette, var hun skiftevis i denne verden og i en anden. Hun fortalte smilende om et foredrag, hun måske skulle holde og om nogen forestående rejser. Nu er hun taget afsted. Men hendes drømme lever videre. Jacob, Anne og Clara er sikre på, at Mette vil glædes, der hvor hun er, hvis mange vil være med til at gøre drømmene til virkelighed.

I taknemmelighed

Karen Glistrup