Nyheder

23.11.2020

Nyt album fra She's a Sailor er med til at bryde tavsheden om psykiske problemer blandt mænd

”VI MÆND BLIVER NØDT TIL AT KUNNE TALE OM DE HER TING”

She's a Sailor sætter med numrene "For You" og "Panic Attack” fra deres kommende album fokus på angst med udgangspunkt i egne oplevelser. Albummet ”Do You Want Us To Play?” udkommer 13. november. De to musikere bag bandet håber, at sangene kan bidrage til at starte en dialog om mænd med psykiske udfordringer.

Holdt det for sig selv
Musiker Jesper Vindberg var i fuld gang med She’s a Sailors nye album sammen med makkeren Thomas Albrechtsen, da han måtte erkende, at han var midt i et sammenbrud af panikangst. Bandet stoppede indspilningerne på ubestemt tid, og Thomas Albrechtsen gav sin gode ven alt den plads, han havde brug for. Thomas havde i længere tid følt, at der var noget galt, men Jesper havde fejet ham af og sagt at alt var helt okay, selvom han over længere tid havde oplevet voldsom hjertebanken, svimmelhed og vejrtrækningsproblemer.

Men han havde bare ikke sagt det til nogen. For han var bange for, hvad folk ville tænke om ham.

Jesper Vindbergs fortielse om sit psykiske helbred er langt fra en enestående case og taler lige ind i de seneste statistikker om mænd med psykiske udfordringer. De seneste to undersøgelser om tabuisering af psykiske sygdomme foretaget af Epinion for afstigmatiseringsindsatsen EN AF OS viser nemlig, at særligt mænd har virkelig svært ved at tale om deres egne eller andres psykiske problemer.

- Der var en virkelig lang periode, hvor jeg prøvede at skjule for mig selv og for mine omgivelser, at der var noget galt. Jeg kunne kæmpe mig igennem en hel dag på en festival uden helt at være klar over, hvor jeg var, og ingen havde nogen anelse om, hvor dårligt jeg havde det. Jeg blev svimmel i køen i Netto, og synes det var en kæmpe udfordring at hente mine børn. Den var helt gal, men jeg sagde det ikke til nogen og prøvede at få det til at fungere så godt jeg kunne, fortæller Jesper Vindberg.

Ekstremt svært at tale om
Det er dog ikke kun mænd med psykiske problemer, der synes, at det er problematisk at starte den svære samtale. Seneste undersøgelse fra Epinion viser nemlig også at mænd, der er pårørende til en nær ven med en psykisk sygdom heller ikke synes det er lige nemt at starte den samtale. 54 % af de adspurgte mænd i undersøgelsen var i tvivl om, hvordan de skulle tale med deres nærmeste ven om deres psykiske sygdom og hele 27 % ville helst undgå at tale med deres ven om det. Derudover ville 75 % af de adspurgte mænd selv lade deres ven bestemme, om de skulle tale om den psykiske sygdom.

Inden Thomas Albrechtsen kendte til Jesper Vindbergs angst, holdt han sig også lidt tilbage med at spørge ind. Han kunne mærke at der var noget galt, men da Jesper sagde, at alt var i den skønneste orden, lod han ham være.

- Jeg var jo bange for, at han var sur på mig eller at der var noget galt, fordi han var så tavs, men han sagde, at han bare var koncentreret. Så da han endelig fortalte mig om det, gav det hele mening, fortæller Thomas Albrechtsen.

Han indrømmer dog, at selvom Jesper Vindberg siden har været meget åben om sin angst, så er det alligevel stadig ikke altid helt nemt at tale om:

- Jeg har tidligere selv stået ansigt til ansigt med en svær periode i mit liv, så jeg kender til noget lignende. Man er vildt bange for tabe ansigt, men når man så endelig åbner op, føler man sig styrket af det. Det har helt klart også gjort vores venskab stærkere, at vi kan tale åbent om de her ting. Men det er sgu stadig svært. Jeg kommer hurtigt til at gå i løsnings-mode og give gode råd om, at det er en god idé at gå til psykolog. Men det er svært sådan at gå ind aktivt og spørge til detaljerne. Du ved, man sidder og hygger og drikker en øl og sådan, så er det ikke nemt at skulle dykke helt ned i nogle af de svære ting, fortæller Thomas Albrechtsen.

Både Jesper Vindberg og Thomas Albrechtsen har dog en klar forståelse af åbenheden om angsten har været en tillidserklæring, der har styrket deres venskab. Og der var heller ikke på noget tidspunkt nogen tvivl om at musikken skulle sættes på pause, indtil Jesper Vindberg havde det bedre:

- Jeg vil jo ikke stå på scenen uden Jesper. Det var jeg ikke i tvivl om og det vil jeg aldrig blive. Jeg vil stå deroppe sammen med ham og sige: "Vi gjorde det fandme sammen”, fortæller Thomas Albrechtsen, der er taknemmelig for at se sin makker på benene igen.

Sangene skal bidrage til at nedbryde tabu                
Efter lidt over et halvt år med medicinering og psykologbehandling kunne bandet afslutte albummet ”Do You Want Us To Play?”, men ikke uden aftryk af Jesper Vindbergs erfaringer med angst. På det nye album er numrene ”Panic Attack” og ”For You” nemlig centreret om angst, og skal ifølge bandet være med til at sætte fokus på psykiske sygdomme hos mænd:

- Numrene skrevet for min egen skyld og som en del af den proces jeg har været igennem, men vi udgiver dem, fordi vi gerne vil fortælle åbent om angst, så andre mænd måske har noget at spejle sig i og måske tør at fortælle deres nærmeste, hvordan de har det. Jeg ved selv, hvor meget det kan betyde at åbne op omkring det. Så vi vil gerne bruge vores musik til at få folk til at forstå, at det er okay, og at vi bliver nødt til at kunne tale om de her ting, fortæller Jesper Vindberg.

Hør og se musikvideoerne for de to sange her:

Panic Attack: https://www.youtube.com/watch?v=mzBWiuT-Wgk

For You: https://www.youtube.com/watch?v=Lpix6UN69HM


Se de omtalte undersøgelser om mænd og psykisk sygdom her:

Befolkningsundersøgelse 2019 gennemført af Epinion på vegne af EN AF OS.

Mænd og psykisk sygdom 2019 gennemført af EN AF OS i EN AF OS-panelet og via EN AF OS' Facebookside.