Nyheder

07.10.2021

Nyt materiale fra EN AF OS skal nedbryde fordomme om psykisk sygdom på somatiske akutmodtagelser

På søndag den 10. oktober er det Verdens Mentale Sundhedsdag, hvor temaet i år er ulighed i sundhed. EN AF OS i Sundhedsstyrelsen lancerer i den anledning et nyt materiale til at imødegå fordomme og forskelsbehandling i mødet med patienter med psykiske lidelser på de somatiske skadestuer.

Det nye materiale beskriver, hvordan fordomme, myter eller manglende kendskab til psykisk sygdom kan have stor betydning for den oplevelse og behandling, som patienter med psykiske lidelser møder på landets somatiske akutmodtagelser. 

Det skal gøre fagpersoner på de somatiske akutmodtagelser klogere på, hvad der kan være vigtigt at have med i overvejelserne, når de modtager patienter, hvad der fungerer godt i samarbejdet og kommunikationen, og hvordan man kan forebygge konflikter og misforståelser.

Fagpersoner på de somatiske akutmodtagelser møder ofte patienter, der skal behandles efter selvskade, eller som er psykotiske under behandlingen. Udgangspunktet for materialet er derfor, at sundhedspersonalet skal have en større opmærksomhed på betydningen af fordomme for at sikre, at mennesker, der skal behandles efter selvskade, eller som er psykotiske, får den rette hjælp til deres sundhedsudfordringer.

I materialet fortæller både fagpersoner fra somatiske akutmodtagelser og personer, der har eller har haft psykisk sygdom, om deres personlige og faglige erfaringer. Derudover er der konkrete bud på, hvordan man som fagperson kan gøre en positiv forskel i mødet med patienten.

Patienter med psykiske lidelser kan risikere ikke at få den rette udredning og behandling, når de er indlagt eller til konsultation for en somatisk lidelse eller problemstilling. Det kan betyde, at patienterne bliver underdiagnosticeret og –behandlet. Desuden kan den manglende viden om psykisk sygdom også nogle gange resultere i, at tonen og sproget kan blive mindre respektfuldt over for de patienter, der også har psykiske lidelser”, siger Anja Kare Vedelsby, der er programleder for EN AF OS i Sundhedsstyrelsen.

Vi ved, at alle gør deres bedste i en travl hverdag. Fagpersonerne er med til at gøre en stor forskel for personer, som ofte står i en svær og sårbar situation. Den måde, den enkelte fagperson møder patienten på, kan gøre en stor forskel, og derfor håber vi også, at materialet kan være med til at inspirere til, at man reflekterer over sin egen praksis, har en debat i fællesskab på afdelingerne og en særlig opmærksomhed i kontakten med patienterne,” siger Anja Kare Vedelsby.

Materialet består af en række film, lomme-/kittelkort med handlingsanvisninger, en folder samt en plakat, og det kan findes på https://ulighed-i-sundhed.dk/somatisk-akutmodtagelse/  

Læs mere om Verdens Mentale Sundhedsdag.

Se en trailer for materialet her: