Nytår og jul kan være en svær tid for mennesker med psykisk sygdom

Juletiden rummer ofte nogle ekstra udfordringer for personer, der har eller har haft en psykisk sygdom. Det viser en helt aktuel rundspørge foretaget af landskampagnen EN AF OS, hvor næsten to ud af tre oplever, at julen er en særlig hård tid på året. Men perioden efter julen kan også være tung. Fire ud af ti oplever et stort forventningspres for at være i feststemning til nytårsaften. Derfor er det vigtigt, at familie og venner viser forståelse for, at måden at markere nytåret på kan kræve lidt ekstra omtanke.

For mange danskere er julen en glædelig tid, hvor familien samles. Men for personer, der har eller har haft en psykisk sygdom, er juletiden ofte en svær periode. Det viser en helt ny rundspørge fra EN AF OS-kampagnen blandt 1152 personer, der har eller har haft en psykisk sygdom. Undersøgelsen viser, at næsten to ud af tre føler, at det er sværere at leve med sin sygdom i juleperioden.

Men perioden efter juleaften kan også være sværere at komme igennem, viser undersøgelsen. Mere end hver femte vil enten helst fejre nytåret alene eller helt undlade at fejre det. Det er særligt det store forventningspres til nytårsaften, der kan være svært. Fire ud af ti føler, at der er et stort pres for at være i feststemning.

Pårørendes forståelse betyder meget
I rundspørgen blev der også spurgt om, hvad familie og venner kan gøre for, at nytårsaften bliver en god oplevelse. De adspurgte peger især på, at det at vise forståelse for, at aftenen kan være en udfordring, vil være en stor hjælp. Samtidig peger næsten halvdelen på, at det vil være rart med en invitation til nytår, hvis de ikke selv har overskuddet til at være med til at arrangere det.

”December måned er ofte en travl tid for mange af os og med mange forventninger fra omgivelserne om samvær og hygge. Juletiden kræver et stort overskud, som det kan være svært at leve op til, hvis man er i en periode i sit liv, hvor man er ramt af en psykisk lidelse eller på vej til at komme sig. Samtidig følger nytåret lige i hælene på at hele juleræset er overstået, og her kan mange føle sig presset til at være i feststemning, selv om de måske har mere brug for en stille periode.  Der er faktisk en del, som ønsker at holde en god nytårsaften med familien eller vennerne, og derfor er det vigtigt, at ens omgivelser er opmærksomme på at sende en invitation, hvis personen ikke selv står for et arrangement, men uden at invitationen skaber et unødigt forventningspres. Og så er det godt, hvis familie og venner viser forståelse for, hvis at personen på selve dagen alligevel ikke har overskud nok til at deltage, uden at det spolerer aftenen for alle,” siger Johanne Bratbo.

Seks gode råd til pårørende til nytår

  1. Vis forståelse for, at nytårsaften kan være udfordrende.
  2. Send en invitation til nytår, hvis personen, der har en psykisk sygdom, ikke selv har overskuddet til at invitere.
  3. Inviter i god tid. Fortæl hvad der skal ske, hvem der ellers er inviteret.
  4. Vis forståelse, hvis personen ikke har lyst til at indtage alkohol.
  5. Hjælp med det praktiske.
  6. Vis forståelse, hvis der kommer et afbud. Også selvom afbuddet kommer kort forinden.

For yderligere information kontakt:

Johanne Bratbo, projektleder for EN AF OS-kampagnen, tlf. 35 47 57 47 og mobil 40 89 27 29 eller mail: jb@en-af-os.dk

Du kan downloade pressemeddelelsen her.