Undersøgelsen fra EN AF OS viser, at det særligt er når det kommer til at tale med den nære omgangskreds om sygdomme af ikke-fysisk karakter, at mændene er i vildrede, og helst holder problemerne for sig selv.
Mere end halvdelen af de adspurgte mænd er eksempelvis usikre på, hvordan de skal tale med en nær ven om vedkommendes psykiske sygdom, og 27 procent ville helst undgå overhovedet at tale om det, hvis en god ven blev ramt af psykisk sygdom. For kvinder er dette tal kun 8 procent.
”Selvom der ikke er noget der taler for, at mænd er mere robuste overfor psykisk sygdom end kvinder, halter mændene stadig bagefter, når det kommer til at tale om de sygdomme, der ikke fysisk kan måles eller vejes. Mens kvinder er bedre til allerede ved de første tegn at tale med venner, familie og læge, peger undersøgelsen på, at mændene mangler et sprog for emnet. En del mænd bagatelliserer let psykiske problemer, og vifter det hen med en ’det går nok væk af sig selv’, eller at man decideret er bange for, at ens omgivelser vil ændre opfattelsen af en, eller synes man er svag”, fortæller Johanne Bratbo, projektleder i Landsindsatsen EN AF OS.
Mænd undviger både egne og andres psykiske problemer
Undersøgelsen peger på, at mange mænd har en misforstået opfattelse af, hvordan man er en god kollega eller ven, når psykisk sygdom rammer, og tror de skal holde sig på afstand. 44 procent erklærer sig eksempelvis enten meget enige eller enige i udsagnet om, at de bedst respekterer en nær ven med psykiske problemer, ved at lade dem være i fred. Knap halvdelen af mændene tænker endvidere at det kan være ydmygende for en nær kollega at tale om vedkommendes psykiske lidelse. Men manglende snak og åbenhed, om hvordan man har det, gør det endnu vanskeligere for den berørte at være en del af fællesskabet, og skaber isolation og lavt selvværd. Det er ifølge Johanne Bratbo medvirkende til, at det bliver endnu sværere at komme sig over psykisk sygdom.
Tror psykisk sygdom skader karrieren
At være ramt af psykiske lidelser kan i sig selv gøre det vanskeligt i en periode at indgå på en arbejdsplads og passe sit arbejde på normal vis. Alligevel viser undersøgelsen, at kun 29 procent af de mænd, der har eller har haft en psykisk sygdom, har italesat det overfor en nær kollega på arbejdet. Det tyder på, at mændene forsøger at holde sammen på formerne udadtil, mens de selv kæmper med problemerne i stilhed.
Undersøgelsen viser ligeledes, at over halvdelen af de adspurgte mænd mener, at det kan få negativ betydning for karrieren, hvis man bliver ramt af en psykisk sygdom. Endvidere har mere end halvdelen af mændene det svært med at angive psykisk sygdom som sygemeldingsgrund.
”Talrige undersøgelser peger på, at tilknytning til arbejdsmarkedet såvel det daglige sociale liv betyder meget for det enkeltes menneske selvforståelse og vejen til at komme sig. Det kan være svært at holde fast i sit arbejde, hvis man pludselig bliver ramt af psykisk sygdom, og åbenhed er derfor et afgørende led i at fremme forebyggelse, fastholdelse og inklusion. På den måde kan vi i fællesskab blive bedre til at forstå psykisk sygdom, og få de rette redskaber til at støtte den pågældende i at være en del af en almindelig hverdag”, afslutter Johanne Bratbo
8 gode råd til manden som har det svært:
5 gode råd til dig, som er ven eller pårørende: