”Jeg kan udmærket genkende tallene i mit daglige arbejde. Kvinder er gode til allerede ved de første tegn at tale med venner, familie og lægen. Mænd derimod bagatelliserer deres problemer og skjuler dem, indtil problemet pludselig bliver så stort, at bægeret flyder over. Smerten skal nærmest være uudholdelig, før end mange mænd fortæller andre om den. I vores daglige arbejde på Livslinien er det kun 30 procent af de opkald, vi modtager, der kommer fra mænd. Og det er paradoksalt, for mænd er klart overrepræsenterede i statistikker over fuldbyrdede selvmord. Det understreger pointen om, at mænd ikke beder om hjælp førend, det i visse tilfælde er for sent. Mit råd til omgivelserne er derfor at tage fat i mænd, der begynder at lukke sig inde i sig selv. Det kan nemlig være tegn på, at de har det skidt og har behov for hjælp med det samme”, siger Morten Thomsen, bestyrelsesformand i Livslinien.
I undersøgelsen giver mændene også udtryk for, at det hjalp dem at fortælle om deres psykiske problemer. Således siger seks ud af ti af mændene, at åbenheden har hjulpet dem til at få det bedre.
Fordommene står i vejen En stor del af forklaringen på, at mænd skjuler deres psykiske problemer for omgivelserne, er de fordom-me, der hersker om mænd med psykisk sygdom. Blandt andet siger syv ud af ti af mændene i undersøgel-sen, at det er mere tabubelagt for mænd at have en psykisk sygdom end kvinder, mens mere end seks ud af ti af mændene er meget enige eller enige i udsagnet om, at ”mænd taler ikke om deres problemer – de arbejder sig ud af dem”. Endelig siger seks ud af ti, at de er meget enige eller enige i udsagnet om, at ”mænd tror, at de skal kunne udholde større psykiske belastninger end kvinder”. Det er fordomme, der hæmmer mænd i at opsøge hjælp. Faktisk siger mere end syv ud af ti af mændene i undersøgelsen, at det ville være nemmere for dem at tale om deres psykiske sygdom, hvis der ikke var så mange fordomme for-bundet med det at være mand og have psykiske problemer. I psykiatrien er man opmærksom på, at for-dommene skal afkræftes, førend vi oplever en stigning i mænd, der opsøger hjælp. Kristen Kistrup, center-chef på Psykiatrisk Center Frederiksberg, siger:
”Vi står overfor en stor udfordring med at bekæmpe fordomme, så mænd ikke afholder sig fra at søge hjælp. Fordommene skal nedbrydes, for de har ingen hold i virkeligheden. F.eks. er der intet, der taler for, at mænd er mere robuste overfor psykisk sygdom. Jeg synes dog, at det er positivt, at mændene i undersøgelsen mener, at det ville være nemmere for dem at tale om deres psykiske sygdom, hvis der ikke var så mange fordomme forbundet med det at være mand og have psykiske problemer. Så er man i hvert fald klar over, at der er et problem – og derfor mere åben overfor forandringer. Vi kan derfor håbe på, at kampagner som denne overfor netop mænd og fordomme, kan hjælpe til med at nedbryde fordommene. Det giver plads til optimisme – samtidig med et grundlag for en særlig indsats rettet mod mænd,” siger Kristen Kistrup, centerchef på Psykiatrisk Center Frederiksberg.
I ifølge undersøgelsen spiller professionelle behandlere en vigtig rolle for mænd, der har eller har haft en psykisk sygdom. Således siger 62 procent af mændene, at det er nemmest for dem at tale med behandlere om deres psykiske problemer, mens det ifølge halvdelen af de adspurgte mænd er sværest at tale med familien.
I uge 24 sætter EN AF OS-kampagnen fokus på mænd og psykisk sygdom i forbindelse med Mens Health Week. EN AF OS-kampagnen vil frem til 2015 sætte fokus på afstimatiseringen af psykisk sygdom. Kampag-nen er iværksat af en række partnere, der omfatter Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner, regionerne, KL, Socialministeriet, PsykiatriFonden, Det Sociale Netværk af 2009 og TrygFonden.
Kontaktinfo:
Fakta om mænd og psykisk sygdom: