Nyheder

04.12.2017

Ulighed i sundhed handler også om tandproblemer

EN AF OS har fokus på ulighed i sundhed for personer der har/haft psykiske lidelser. Her spiller udfordringer med tandproblemer en særlig rolle, og vi samarbejder bl.a. med Dansk Tandlægeforening, Dansk Tandplejerforening og Apotekerforeningen om synliggørelse af problemet og muligheder for at forebygge skader, idet mundtørhed er mulig bivirkning af medicin. Mange ved ikke, at mundtørhed øger risikoen for dårlige tænder, og at dette også kan forringe ens generelle helbred.
Der er flere initiativer på vej i EN AF OS, men Dansk Tandlægeforening har netop lanceret en pressemeddelelse om forskning, der peger på, hvilke typer medicin, som man her skal være særlig opmærksom på. Apotekerforeningen udgav også en pjece i dette efterår med titlen ” Psykiske problemer bør ikke være tandproblemer”.

Vigtigt: Signalet er IKKE, at man skal afholde sig fra at tage medicinen af denne grund, men at det er vigtigt at kende gode råd til, hvad man kan gøre for at forebygge tandskader – både personen selv, pårørende og medarbejdere i psykiatrien og socialpsykiatrien.

 

Pressemeddelelse fra Dansk Tandlægeforening:

Ny undersøgelse afslører medicin, der kan give tandproblemer
 
Medicin mod alt fra hjertekarsygdomme til psykiske lidelser kan medføre mundtørhed, som kan give tandsygdomme. Ny undersøgelse afslører, hvilke lægemidler du skal være obs på. Det skriver Tandlægebladet.
 
Antidepressiv medicin, hjertemedicin, astmamedicin. Der langes meget medicin over disken i Danmark, og med en stigende ældrebefolkning der har et stort og sammensat medicinforbrug, er der ikke udsigt til, at det falder. En del af den medicin, der ordineres, giver mundtørhed som bivirkning, og det kan medføre tandproblemer. Spyt indeholder nemlig stoffer, som beskytter tænder og slimhinder, så når man producerer mindre spyt, øges risikoen for caries, mundhulesvamp og andre sygdomme i munden. Nu har forskere systematisk afdækket, hvilke lægemidler der er videnskabeligt grundlag for kan give mundtørhed.
 
”Der har indtil nu ikke eksisteret en evidensbaseret liste over lægemidler, der påvirker spytkirtelfunktionen og giver mundtørhed. Jeg håber, at listen kan være vejledende for såvel tandlæger, læger som patienter, således at vi kan forebygge nogle af de tandproblemer, der opstår på grund af medicin, for vi ser desværre et stigende problem,” fortæller Anne Marie Lynge Pedersen, lektor og institutleder på Tandlægeskolen, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Hun er en del af det internationale forskerhold, som har gennemgået en lang række videnskabelige artikler, der giver et overblik over de lægemidler, der påvirker spyt.
 
Undersøgelsen viser, at der er høj grad af evidens for, at især præparater der tages mod fx psykiske lidelser, nerve- og hjertekarsygdomme, luftvejslidelser og lidelse i fordøjelsessystemet har udtalt mundtørhed som bivirkning. Og det er også nogle af de lægemidler, der bliver ordineret flest af. Ifølge Anne Marie Lynge Pedersen tager mere end halvdelen af alle danskere over 65 år alene medicin for hjertekarsygdomme, og det er ikke unormalt, at en patient med fx en hjertekarsygdom eller type 2 diabetes tager fem forskellige præparater om dagen.
 
Flere får tandsygdomme som bivirkning af medicin
En undersøgelse, som Tandlægeforeningen gennemførte tidligere i år, viser, at flere og flere danskere døjer med tandsmerter og tandlægeregninger på grund af medicin. To ud af tre tandlæger rapporterer, at der de seneste 10 år har været en stigning i antallet af patienter med tandsygdomme som følge af mundtørhed, der skyldes medicin. Og det er patienten, der betaler prisen. ”Får man caries eller andre sygdomme i munden på grund af medicin, der påvirker spytkirtlernes funktion, må man desværre i langt de fleste tilfælde betale størstedelen af regningen selv. Så det gælder så vidt muligt om at forebygge, at tandsygdomme overhovedet opstår,” understreger Anne Marie Lynge Pedersen. Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg, er enig og efterlyser en lavere brugerbetaling. ”Det kan ikke være rigtigt, at fx ældre, der døjer med multisygdom, også skal kæmpe med høje tandlægeregninger for behandling af tandsygdomme, der skyldes medicinforbrug,” siger han.
 
Tal med din tandlæge
Man skal ikke droppe sin medicin, fordi den kan give mundtørhed og deraf tandproblemer, understreger Anne Marie Lynge Pedersen, men det er vigtigt at fokusere på at forebygge mundtørhed, da tandproblemer kan forfølge en resten af livet. Hvis man tager medicin, bør man fortælle tandlægen, hvilke lægemidler man tager, og hvis man har mundtørhed, vil man sandsynligvis blive indkaldt lidt oftere til kontrol og forebyggende tandbehandling. Anne Marie Lynge Pedersen anbefaler også, at man tager en snak med sin læge om eventuelle bivirkninger af sin medicin. Hvis medicinen giver udtalt mundtørhed, kan det i nogle tilfælde afhjælpes ved at ændre medicindosis eller det tidspunkt, som medicinen tages på – eller ved at skifte til et andet lægemiddel. 
 
Kan din medicin give udtalt mundtørhed? Tjek om dit lægemiddel er på listen (pdf-fil)
 
Gode råd mod mundtørhed
• Oprethold en god mundhygiejne: Børst tænder med fluortandpasta morgen og aften og hold rent mellem    tænderne. Få din tandlæge til at vise dig med hvad og hvordan.
• Dæk dit væskebehov med vand – undgå syre- og sukkerholdige drikke, fx sodavand og saft.
• Begræns forbruget af tobak, alkohol, kaffe og koffeinholdig te.
• Tyg evt. sukkerfrit tyggegummi eller sut på sukkerfrie pastiller og sugetabletter.
• Fugt tænder og mund ved hjælp af spyterstatningsmidler (mundspray, mundgel, mundskyllevæske).
• Gå regelmæssigt til tandlæge. 

Find Apotekerforeningens kampagne "Psykiske problemer bør ikke være tandproblemer" her