Video: Arbejde og sygdom

Noget af det sværeste ved at have en psykisk sygdom er for mange, når den får indflydelse på ens evne til at arbejde. En psykisk sygdom kan, som en brækket arm, ikke ses med det blotte øje, og det kan gøre det ekstra svært for den sygdomsramte og omgivelserne at håndtere.

Herunder er forskellige videoer, hvor du kan finde information, inspiration og konkrete metoder til bedre at håndtere psykisk sygdom på arbejdspladsen - hvad enten du er ansat eller leder. Flere af filmene er lavet i samarbejde med CABI (Center For Aktiv Beskæftigelsesindsats).

 

Flere skal have en fair chance på arbejdsmarkedet med rimelige tilpasninger
I denne film møder du Maria, der med sin brugerbaggrund arbejder som pædagogisk medarbejder i psykiatrien. Maria fortæller om, hvad det betyder for hende at være i beskæftigelse og hvad der er vigtigt for hende i samarbejdet med hendes kollegaer og leder. Derudover møder du Marias leder Jan, som fortæller om, hvad det betyder for ham som arbejdsgiver, at have Maria ansat med rimelige tilpasninger.

     
 

Flere skal have en fair chance på arbejdsmarkedet med rimelige tilpasninger
I denne film møder du Jacob, som er ambassadør i EN AF OS og har et fleksjob på et lager. Han fortæller om, hvad det betyder for ham at være i beskæftigelse, og hvad han har brug for at rimelige tilpasninger. Jacob giver en række gode råd til, hvordan man møder en kollega, som har psykisk sygdom, samt gode råd til en kommende arbejdsgiver om, hvordan man kan have en ansat i fleksjob.

     
 

Flere skal have en fair chance på arbejdsmarkedet med rimelige tilpasninger
I denne film møder du Frank, som er ambassadør i EN AF OS, og arbejder i psykiatrien. Frank fortæller om, hvad det betyder for ham at have et fleksjob og være i beskæftigelse. Derudover møder du Bjarne, som er Franks leder. Frank og Bjarne fortæller om deres samarbejde, og hvordan en åben og ærlig dialog har hjulpet dem begge og skabt en god kultur på arbejdspladsen. Bjarne og Frank giver en række gode råd til arbejdsgivere, som skal ansætte en i fleksjob.

     
 

Flere skal have en fair chance på arbejdsmarkedet med rimelige tilpasninger
I denne film møder du Christina, som er ambassadør i EN AF OS og har et fleksjob i en tømmervirksomhed, hvor hun er kontorassistent. Hun fortæller om, hvad det betyder for hende at være i beskæftigelse, hvad hun har brug for af rimelige tilpasninger og hvad der er vigtigt for hende på en arbejdsplads på baggrund af hendes psykiske lidelse.

     
 

Flere skal have en fair chance på arbejdsmarkedet med rimelige tilpasninger
I denne film møder du Benjamin, som er ambassadør i EN AF OS og arbejder som mekanikerlæring. Benjamin fortæller om hans vej mod en læreplads, mødet med fordomme om psykisk sygdom, og hvad det betyder for ham nu at være i beskæftigelse. Benjamin giver en række gode råd til, hvordan man åbent kan tale om psykisk sygdom, og hvordan man som kollega og leder kan møde en medarbejder, som har psykisk sygdom

     
 

Flere skal have en fair chance på arbejdsmarkedet med rimelige tilpasninger
I denne film møder du Henrik, som er ambassadør i EN AF OS og medejer af et firma. Henrik fortæller om, hvad det betyder for ham at være i beskæftigelse, hvordan han har håndteret det at have psykisk sygdom og hvordan det kan påvirke ham i hans arbejde som leder. Han giver desuden en række gode råd til arbejdsgivere om, hvordan man kan støtte en medarbejder, som har psykiske problemer.

     
 

Flere skal have en fair chance på arbejdsmarkedet med rimelige tilpasninger
I denne film møder du Camilla, som er ambassadør i EN AF OS og arbejder i administrationen i psykiatrien. Hun fortæller om, hvad det betyder for hende at være i beskæftigelse, og hvad hun har brug for af rimelige tilpasninger. Derudover møder du John, som er Camillas leder. Han fortæller om, hvad det betyder for ham som arbejdsgiver, at have Camilla ansat med rimelige tilpasninger.

     
 

Flere skal have en fair chance på arbejdsmarkedet med rimelige tilpasninger
I denne film møder du Nicolas, som er ambassadør i EN AF OS og peermedarbejder i psykiatrien. Nicolas fortæller om, hvad det betyder for ham at være i beskæftigelse og anvende sine egne erfaringer med psykisk sygdom til at hjælpe patienter i psykiatrien. Han giver et personligt indblik i, hvad det vil sige at arbejde som peermedarbejder i psykiatrien, og hvordan han samarbejder med sine kollegaer.

     
 

The Applicant

Filmen handler om en midaldrende mandlig kontorchef, som bliver udfordret af sine egne fordomme under en jobsamtale med en ung kvindelig ansøger, som åbent fortæller om sin psykiske sygdom?

 

 

     
 

Hvad ville du gøre, hvis din kollega var deprimeret

Mange er usikre på at spørge ind til en kollegas psykiske sygdom. Hvordan kan du som kollega hjælpe, hvis en på arbejdspladsen får psykiske problemer?

 

 

     
 

Skurvognssnak

Vi er taget til en byggeplads for at tale med fire mænd om psykisk sygdom.

 

 

 

     
 

Sygemelding, hva' så?

Hvornår kan man sygemelde sig med psykisk sygdom? Og hvordan håndterer man som leder en sygemelding. Psykisk sygdom kan ikke, som for eksempel en brækket arm, ses med det blotte øje, og det betyder i mange tilfælde, at det for chefer og ledere er svært at tage sygefraværssamtalen.

 

     
 

Overvej en deltidssygemelding

Mange overser muligheden for en deltidssygemelding. Det kan være svært at finde ud af, hvornår man med en psykisk sygdom er "syg nok" til at kunne melde sig syg. Mange overser, at en delvist sygemelding også er en mulighed. Derfor vælger mange at vente alt for længe.

 

     
 

Kontakt under sygefravær

Noget af det vigtigste under et sygdomsforløb er, at der stadig holdes kontakt mellem den syge medarbejder og lederen. Når det kommer til psykisk sygdom, skal muren af tabu først brydes ned.

 

 

     
  Tilbage til arbejdet

Hvordan håndterer man at vende tilbage til arbejdet efter en længerevarende sygemelding? Går genopstarten fra sygefravær til aktivt arbejde for hurtigt, kan det få alvorlige konsekvenser og resultere i ny sygdom. Mange overser muligheden for gradvis genopstart på arbejdet.

 

     
  Undgå tilbagefald

Hvordan håndterer man frygten for tilbagefald, når man er raskmeldt? Hvad kan omgivelserne gøre for at mindske frygten? Når man igen er raskmeldt, oplever mange den store frygt for at få et tilbagefald. I visse tilfælde kan frygten alene fremprovokere et nyt sygdomsanfald.

 

     
  Input til jobcentrenes kontakt med virksomheder 

Hvad skal jobcentrene huske når de kontakter virksomhederne? Her er en række gode råd til jobcentrene i deres kontakt med virksomhederne, når de skal hjælpe borgere med en psykisk sygdom tilbage på arbejdsmarkedet.

 

     
  3 gode råd

Her er 3 gode råd til jobcentrene i deres kontakt med virksomhederne, når de skal hjælpe borgere med en psykisk sygdom tilbage på arbejdsmarkedet.