Anmeldelse af "Noget frygteligt er altid ved at ske" af Lars Kramhøft

Denne grafiske novelle skildrer en ung mand, der er i sine kritiske ungdomsår, hvor han flytter hjemmefra og skal begynde at danne sin egen identitet, men opdager at han ikke aner, hvem han er.

Som en ung mand der er vokset op med, at man ikke italesætter sine følelser, finder han forbilleder i alfahanner og machohelte, noget de færreste af os kan og bør leve op til. Han prøver at finde sig til rette i en verden, der er præget af en præstationskultur, hvor kun den bedste og stærkeste overlever.

I løbet af historien ser vi, hvordan presset fra studiet, familien og de sociale omgivelser rammer ham hårdere, end han selv vil indse. Som en person smidt overbord, griber han i sin desperation ud efter alt, hvad der kan virke som en redning fra, hvor han er på vej hen.

Med den sparsomme dialog giver forfatteren et klart indtryk af, at hovedpersonen lever meget i sit eget hoved, optaget af "hvad nu hvis" og "hvis bare" scenarier. Hovedpersonen ses som en personifikation af den generation, der er kommet igennem sin uddannelse, kommet ud på arbejdsmarkedet og fået et ansvar som en voksen, uden at have den fjerneste idé om hvad det vil sige.

Det er nemt at relatere til hovedpersonen, der ofte føler sig alene, uden ro og generelt forkert. Tanker om ikke at leve op til de urealistiske idealer, vi ser i samfundet, fører nemt til problemer med selvværd. Som hovedpersonen oplever, kan disse problemer have alvorlige konsekvenser, hvis ikke man får hjælp.

Der ses en skarp opdeling af den monokromatiske farvelægning, der bruges til at illustrere hovedpersonens synspunkt, der ofte fremstår som trist og frarøvet alt liv, og de mere dramatiske scener hvor en selektiv farve bruges til at fremhæve hovedpersonens fokus. Det er ganske effektivt, og er man fan af tegnestilen i Sin City af Frank Miller, hvor farverne fortæller en historie for sig selv, vil man ikke blive skuffet her.

Den grafiske novelle har mange aspekter i sig og handler langt fra bare om ”at vokse op”, man ser ligeledes, hvordan samfundet spiller en rolle i unge menneskers opvækst, og hvordan nogle venskaber kan være det, der forandrer et liv for altid.

Anmeldelse af Benjamin N. Teinby, EN AF OS-ambassadør