STYRET AF STEMMER - Ny dokumentarserie på DR3

Programserien på seks afsnit har premiere på DR3's streamingstjeneste søndag d. 2 februar 2020.

HELT TÆT PÅ ET LIV MED SKIZOFRENI

Godmorgen - og velkommen til endnu en dag i helvede’. Det er de allerførste ord Mikkel på 19 år hører, når han vågner denne helt almindelige onsdag morgen.
 
På overfladen ligner Mikkels liv til forveksling mange andre 19 åriges. Et ungdomsliv med kærestesorger, gamerturneringer og drømme for fremtiden, men udover de almindelige udfordringer, man har som ung, så har Mikkel en ekstra bagage at kæmpe med. Mikkel har den alvorlige sygdom paranoid skizofreni, og denne morgen bliver han vækket af en af de fire stemmer, han hører i sit hoved.

Mikkel er en af fem medvirkende i alderen 19-24 år, som seerne kommer helt tæt på i seks afsnit i dokumentarserien, STYRET AF STEMMER på DR3. De andre medvirkende er Ida, der har en djævel siddende på skulderen, som hele tiden nedgør hende. Andrea, der ser en mørk skikkelse udenfor sit vindue, som skræmmer hende. Line Marie, der lever med voldsomme stemmer, og Heidi der konstant plages af edderkopper, som kravler på hende og kontrollerende stemmer. Det er en hård tilværelse at leve med skizofreni, men de medvirkende i serien er ekstremt stærke personligheder, fordi de insisterer på at leve et liv som andre unge på samme alder.  

FØRSTE GANG PÅ DANSK TV

I dokumentarserien, STYRET AF STEMMER, bliver de unges stemmer og visualiseringer bragt til live for første gang. Et greb, som ikke tidligere har været benyttet på dansk tv. Ved hjælp af 3D animationer og lyddesign, som er udarbejdet sammen med de unge, får seerne et unikt indblik i, hvordan det føles at leve med skizofreni. Seerne bliver lukket ind i de unges kaotiske og skræmmende indre verden, som de ofte holder hemmelig for deres omgivelser, fordi der er så mange fordomme om at lide af skizofreni.

I dokumentarserien veksler vi mellem at være i den virkelighed, som de fleste af os oplever, til at opleve de medvirkendes indre syner og stemmer. Det er netop de to virkemidler, som får denne dokumentarserie til at adskille sig markant fra tidligere programmer om mennesker med psykisk sygdom. Den usynlige sygdom får pludselig en synlighed, så det bliver nemmere for seerne at relatere til, hvordan det er at leve med en skizofreni diagnose. Det er håbet, at visualiseringerne af de medvirkendes stemmer og det auditive lag vil bidrage til at vække nysgerrighed og interesse blandt nogle af de unge, som normalt ikke ville interessere sig for at se programmer om alvorlige og tunge emner.
Igennem tre måneder følger dokumentaren de unge. Vi er med dem i genkendelige situationer, når de skal til eksamen, flytter hjemmefra, tager kørekort, eller bare hænger ud med kæresten eller en ven, men i reportagen er der den ekstra dimension, at vi indimellem ser de medvirkendes hallucinationer eller hører deres stemmer.

DE UNGE VIL NEDBRYDE FORDOMME

Det er håbet om at være med til at nedbryde de mange fordomme, der har fået de fem unge til at stå frem og lukke seerne helt ind i deres liv med psykisk sygdom. Det har ikke været en nem beslutning. Flere af de unge har oplevet stor indre modstand fra deres stemmer, som har reageret voldsomt på, at de nu fortæller om deres hallucinationer. Når de unge har valgt at trodse stemmerne, skyldes det, at de selv kender og har mærket fordomme i forbindelse med deres sygdom. De har oplevet, at mennesker har taget afstand fra dem, når de har samlet mod til at åbne op om deres sygdom. Det har medført, at de alle i perioder har følt sig ensomme og stigmatiseret. Fælles er, at de drømmer om at blive set på, som den person de er. Man er ikke psykisk syg, men man lider af en psykisk sygdom, og det er en stor forskel. De unge håber, at deres medvirken i dokumentarserien vil føre til en større indlevelse, tolerance og færre fordomme. At dokumentarserien kan være med til at hjælpe andre i fremtiden, så det bliver mindre skræmmende selv at blive ramt og være pårørende til mennesker med en psykisk sygdom.


De seks afsnit i dokumentarserien kan ses her