Depressionen blev til bipolar lidelse

Bipolar lidelse - maniodepressiv sygdom

Det kørte på skinner for Mette. Hun arbejdede i specialbørnehave og havde hjertet på rette sted: Havde forældre og børn på institutionen tæt inde under huden. Og så havde hun da for resten da også en mand, to små piger, hus og have derhjemme. Lige indtil en forårsdag for 13 år siden, hvor hun røg ned i et stort, sort hul og troede hun skulle blive der resten af sit liv.
-Jeg kunne vågne meget tidligt om morgenen, hvilket er karakteristisk, når man har en depression. Jeg havde det så frygteligt, når jeg vågnede, jeg havde morgenvånde og en indre fornemmelse af, at jeg ikke ville mere.

Mette blev sygemeldt og siden indlagt:

-Da vi så kom til hospitalet, så ville de indlægge mig på den lukkede afdeling, fordi jeg havde selvmordstanker, men jeg blev heldigvis overført til den åbne afdeling dagen efter med opsyn. De første dage havde jeg det sådan, at jeg flere gange hev fat i sygeplejerskerne og sagde: Altså ved hvad I hvad, jeg skal jo slet ikke være her, jeg er jo slet ikke så syg som alle de andre her. Så kiggede sygeplejersken på mig og sagde: Mette, du er lige så syg som alle de andre her, og det er godt, du er her.

Selvom Mette Søndergaard fik medicin og samtaleterapi, så hjalp det ikke, så hun fik tilbudt elektro-chok-behandlig:

-Jeg var frygtelig bange den første gang, jeg skulle have behandlingen. Jeg lå og lyttede til beroligende musik, og da jeg blev jeg kørt af sted, følte jeg stor angst og fortvivlelse. Jeg fik lidt bedøvelse og fik så et stød, hvilket jeg slet ikke kunne mærke selv - og man kan heller ikke se det på folk, har personalet fortalt mig. Kun en lille sitren på hænder og fødder.

-Elektrochock er i det hele taget ikke noget, vi mennesker taler så højt om, og derfor ved folk jo ikke, hvad det drejer sig om. Man kan sige, at når man er så langt ude, som jeg var, så er behandling tvingende nødvendig, for ellers begår man jo selvmord.  Der bliver begået omkring 700 selvmord om året herhjemme, og der ligger en sindslidelse bag en stor del af dem, og det er mange gange en psykisk syg, der ikke har fået hjælp i tide.

Først  i 2005 fik Mette Søndergaard sin endelige diagnose, bipolar lidelse, type 2 - eller det, man tidligere kaldte manio-depressiv sygdom. Indtil da troede både hun og lægerne, at det var depressioner, hun havde haft. Men da hun fik diagnosen, kunne hun pludselig se en klar sammenhæng.

-I dag lever jeg et liv, der har visse begrænsninger, jeg kan for eksempel ikke bestride et job på almindelig vis, men jeg er alligevel så velmedicineret, at jeg kan klare at være i et flexjob. Efter min sygdom er jeg begyndt at interessere mig meget for psykiatri, og jeg har taget en uddannelse, som kan bruges til at få arbejde i psykiatrien. Jeg tager også rundt og underviser mange forskellige faggrupper - også mennesker der selv er syge.

Hør en Mette fortælle om livet med bipolar lidelse: 

 

Kilde til tekst: Gal eller Normal, Lindhartd & Ringhoff.