Ambassadører

Er man et sygt menneske eller et menneske med en sygdom?

For mange er psykiske sygdomme et dystert emne, og derfor er det for mange et emne, der er svært at tale om. EN AF OS ønsker derfor at vise, at et liv med psykisk sygdom også kan være et liv med uddannelse, arbejde og gode venner.

Psykiske lidelser er noget, der kan ramme os alle. Det er ikke noget der smitter - kun de fordomme der er skabt omkring det. Af denne grund ønsker EN AF OS derfor, at besvare de spørgsmål, der skaber tvivl og tavshed.

Har du lyst til at lytte til en livsbekræftende historie? Så book et oplæg med en af vores ambassadører og kom med på en tankevækkende rejse gennem psykisk sygdom og håbet om en normal tilværelse.

Kontakt den regionale koordinator Dorthe Haslund Pape.

Nedenfor kan du læse om, hvorfor ambassadørerne i Region Nordjylland har meldt sig til opgaven.Jeg er EN AF OS-ambassadør, fordi...

 - jeg gerne vil sætte fokus på det frirum, som en indlæggelse på en psykiatrisk afdeling gav mig. Derudover er mit fokus spiseforstyrrelser, og hvilken kamp det er at komme ud på den anden side af sygdommen. Det har for mig krævet vilje af stål, men nu er jeg heldigvis nået på den anden side. Takket være blandt andet nogle gode støtter og nogle gode rollemodeller.

Camilla B - jeg gerne vil være med til at bryde tavsheden omkring unge med psykisk sygdom. Jeg vil fortælle min historie og mine oplevelser i behandlingspsykiatrien - hvad jeg oplevede som godt og konstruktivt for mig, og hvad jeg oplevede som mindre godt. Jeg ved, at mine oplevelser er subjektive, men det er mit håb, at jeg med min historie og mine observationer kan være med til at gøre systemet mere opmærksom på, at der kan være et forbedringspotentiale.

Camilla S - min datter fik diagnosen ADHD som 7-årig, og samtidig har hun kraftige autistiske træk i form af Aspergers. Jeg har oplevet, at omgivelserne giver udtryk for, at ”alle” kan få diagnosen ADHD, og at det bare er et spørgsmål om opdragelse. Det er det ikke! Jeg vil gerne være med til at få omgivelserne gjort bevidste om, at det rent faktisk er en længere proces, man skal igennem. Desuden synes jeg, det er vigtigt, at fagpersoner får indblik i, hvordan det er at være pårørende.

Carina - jeg er nu efter flere år klar til at stå frem og fortælle min historie om mit livs udfordringer. Jeg har nu lært at leve et godt liv, og i dag arbejder jeg også professionelt med pleje af psykiatriske patienter. Jeg mener helt klart, at min fordel som ansat i Psykiatrien er, at jeg ved, hvad det vil sige at have det skidt. Jeg ved, hvad det vil sige, at være patient. For jeg har selv været der!

Heidi
 - jeg er EN AF OS Ambassadør fordi…. Et langt og godt liv med ADHD har givet mig god viden om de udfordringer, der er forbundet med ADHD. Det kan være udfordringer med struktur i hverdagen, farver, passende opførsel osv. Jeg har konkrete eksempler på hvornår jeg har ”Den gode ADHD” og ”Den dårlige ADHD”. For det er min hverdag – der er gode dage og dårlige dage. Men heldigvis flest gode, fordi…

Kim-Philip
  - jeg har oplevet psykiatrien fra flere sider. Jeg har gjort mig erfaringer med både at være pårørende i psykiatrien og nu også at være ansat som sygeplejerske i psykiatrien. De forskellige roller og mine forskellige observationer, synes jeg gør, at jeg har nogle spændende og tankevækkende input til debatten om at fjerne tavshed, tvivl og tabu om psykisk sygdom.

Maiken
 

- jeg gerne vil stå frem som et af menneskerne bag diagnoserne. Jeg indeholder nemlig meget og har gjort mig mange overvejelser om, hvordan min  og min fysiske sygdom har været med til at forme mig som det menneske, jeg er. Jeg er en følsom kvinde med klare værdier og prioriteringer. Det er ikke noget, der af kommet af ingenting. Jeg har kæmpet mine kampe og grædt mine tårer. Men jeg har nu lært at livet med en depression også er et godt liv. Men det kræver, at jeg ofte kikker mig selv i spejlet og siger ”jeg vælger, at i dag skal være en god dag”.

Maria
- jeg gerne vil understrege, at man ikke er sin diagnose. Jeg har haft rigtig mange forskellige psykiatriske diagnoser, før jeg fik min endelige diagnose. Men min diagnose er ikke min identitet, og derfor er jeg heller ikke skizofren! Jeg frem for alt Theresa - og så har jeg skizofreni.

Theresa- jeg de sidste 10 år har lært rigtigt meget om mig selv, og den viden jeg har fået, vil jeg gerne dele med andre. For hvis jeg bare kan være med til at ændre lidt, så vil jeg gerne det. Jeg vil gerne fortælle, at det tager tid, det er en kamp, men at det er det værd. De sidste 10 år har bl.a. budt på lykkepiller, 12 ECT-behandlinger, selvmordsforsøg, ophold på bosteder og på psykiatriske afdelinger. Igennem hele forløbet har min mand og mine fire børn været en god og trofast støtte, og i dag har jeg fast skånejob, bor i eget hus med min mand og mine børn.

Tina